Thee tijdens de zwangerschap en tijdens borstvoeding

DiversThee tijdens de zwangerschap en tijdens borstvoeding

Heel veel mensen weten dat je geen alcohol mag drinken tijdens de zwangerschap en dat een broodje filet americain er even niet inzit, maar ben jij ook op de hoogte van wat je qua thee mag nemen?

Over het algemeen woorden thee en kruidenthee als gezond gezien. Het drinken van thee voorziet je lichaam op een gezonde manier van vocht¹. Het voedingscentrum geeft ook aan dat het drinken van groene en zwarte thee het risico op een beroerte verlaagt en ook de bloeddruk verlaagt. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 koppen groene thee of zwarte thee per dag te drinken¹. Ondanks dat thee gezond is, is het belangrijk om tijdens de zwangerschap en borstvoeding goed te kijken welke soort thee je drinkt en hoe veel.

Tijdens de zwangerschap

Het voedingscentrum adviseert tijdens de zwangerschap helemaal geen borstvoedingsthee met venkel of anijs, venkelthee, anijsthee of kaneelthee te drinken² vanwege de plantengifstoffen die deze theesoorten kunnen bevatten..

Van thee die cafeïne bevat zoals zwarte, groene en witte thee kan je beter niet teveel per dag drinken. De hoeveelheden cafeïne verschillen erg per thee over het algemeen zit in zwarte thee het meeste cafeïne, daarna groene thee en daarna witte thee het minste. Om het makkelijk te houden kun je het beste aanhouden dat je maximaal 2-3 kopjes thee per dag kan drinken, maximaal 200 mg cafeïne per dag².

Als je tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk blijkt te hebben, drink dan geen zoethoutthee of sterrenmix. Als je geen hoge bloeddruk hebt beperk het dan wel tot 1 tot 2 glazen per dag².

Een goed idee is om als je kruidenthee drinkt af te wisselen en van elke soort maximaal 2 kopjes per dag te drinken, zodat je zeker weet dat je nergens te veel van binnenkrijgt.

Borstvoeding

Gefeliciteerd je bent moeder en veel dingen mogen weer. Toch moet je blijven opletten met thee want je baby mag niet teveel cafeïne binnenkrijgen en ook bepaalde kruidentheeën zijn niet verstandig om te drinken.

De hoeveelheid cafeïne die je binnen mag krijgen tijdens borstvoeding is hetzelfde als tijdens de zwangerschap.

Ook tijdens de borstvoedingsperiode wordt geadviseerd geen (borstvoedings)thee met kaneel, venkel of anijs te drinken vanwege de plantengifstoffen die erin zitten. Kleine baby’s kunnen anders vrij snel te veel van deze stoffen binnenkrijgen.

Essencia da Natureza Thee


Van onze eigen Braziliaanse theesoorten raden we je aan om Pau d’Arco (Daily Shield) niet te drinken tijdens de zwangerschap en Yerba Maté (Green with Envy) en Guaraná (Get Up & Go en Green with Envy – Guaraná, Cinnamon & Clove) maar met mate vanwege de cafeïne. De hoeveelheid cafeïne in Maté is meer dan in thee, maar vergelijkbaar met de hoeveelheid die je in koffie vindt.

1: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/thee.aspx

2: https://www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind/zwanger/wat-kan-ik-wel-en-niet-eten-tijdens-mijn-zwangerschap-.aspx

Related posts

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top
Welkom

Pure thee uit Brazilië

Ontdek onze pure theesmaken uit traditionele planten
Follow us